زمانی که اثربخشی به عنوان یک صفت کنار هر اسمی قرار می گیرد یک مفهوم اصلی را می رساند و آن رسیدن به هدف است. پس برای تعریف ارتباط اثربخش ابتدا باید بدانیم هدف از برقرای ارتباط چیست؟ هدف برقراری ارتباط، فهم مشترک است. ارتباط فرایندی است که فردی به عنوان فرستنده سعی دارد فرد دیگری به نام گیرنده را در مفهوم ذهنی خود مشترک کند، یعنی تلاش کند که آنچه را که خود به عنوان یک مفهوم ذهنی درک کرده است به مخاطب خود انتقال دهد تا او (آنها) نیز پیام را آنطور که وی( فرستنده) می خواهد درک کند، در این صورت این فهم مشترک اتفاق می افتد و هدف ارتباطات محقق می شود و در صورت تحقق هدف، ارتباطات اثربخش شکل می گیرد.
پس می توان اثربخشی ارتباطات را به صورت زیر خلاصه کرد:
هدف ارتباطات = فهم مشترک
تحقق هدف ارتباطات = اثربخشی ارتباطات یا ارتباط اثربخش
اثربخشی ارتباطات وقتی افزایش می یابد که آنچه گیرنده پیام متوجه می شود همانی باشد که فرستنده پیام منظورش بوده و یا به عبارت دیگر:
در واقع اثربخشی عددی است بین 0 و 1 و هر چه این عدد به 1 نزدیکتر شود اصطلاحا می گوییم ارتباط اثربخش شکل گرفته است.
ولی ارتباطات همیشه اثربخش نیست و در مجموع هر تلاشی در زمینه ارتباطات انجام می شود برای بالا بردن اثربخشی آن است. یعنی ما زمانی به دنبال یادگیری مبانی ارتباطات و افزایش مهارت های ارتباطی خود می رویم که قصد داشته باشیم حاصل کسر بالا را یک کنیم. وقتی صحبت از مهارت های ارتباطی می شود متاسفانه خیلی ها فقط به خوب حرف زدن توجه می کنند و به دنبال کلاس های فن بیان و سخنوری( که در حال حاضر تعداشان هم کم نیست!) هستند. ولی غافل از اینکه ارتباطات و مهارت های ارتباطی بسیار فراتر از خوب حرف زدن است. بنابراین توصیه می شود برای ارتقای مهارت های ارتباطی خود همواره به دنبال افزایش تمام مهارت هایی باشید که حاصل کسر بالا را یک می کند نه فقط خوب صحبت کردن!!!
1 دیدگاه
h.rafeie
متن جالبیه ولی خیلی کلی درموردارتباطات دراون صحبت می شه برای فهم ارتباط اثربخش بایدبیشتردرموردارتباطات صحبت بشه